Yritysesittely

tuotelappu

Tikkuri tarkoittaa 10 kappaleen erää (etenkin eläinten nahkoja). Se juontaa juurensa latinan sanasta decuria. Lisäksi tikkuri tarkoittaa kudottua lapasta tai villapaitaa eri murrealueilla. Silloin sana on lähtöisin verbistä tikuta, neuloa puikoilla. Tikkurituotteen arkea on tikkuaminen ja nahka, valmistaessamme käsityönä mm. poromokasta rukkasia, joissa on perinteisellä ornamenttikuviolla neulottu ranneke.

Olemme valmistaneet laadukkaita käsityötuotteita jo neljännesvuosisadan ajan. Tuotevalikoimaamme kuuluvat poronnahasta ja suomenlampaan villasta tehdyt asusteet ja neuleet.

Poromokkarukkaset valittiin käsi- ja taideteollisuusliiton Tarinatuote 1995-97 –projektissa yhdeksi Lapin tarinatuotteista. Mallit ja materiaalit liittävät tuotteemme pohjoiseen ja laajemminkin suomalaiseen kansanperinteeseen. Poromokasta valmistetussa rukkasessa on perinteisellä ornamenttikuviolla neulottu ranneke, joka sai innoitteensa suomalaisen käsityön menneisyydestä, jolloin sukkia ja lapasia teritettiin, eli kauniiseen ja ehjään reunukseen neulottiin uusi käsine- tai sukkaosa.

Rukkasten lisäksi tuotevalikoimaamme kuuluu vauvan tossut samanlaisella kirjoneulereunuksella.

Suomenlampaan kampavillasta neulotut pannat, pipot, kaulaliinat ja paidat kuvioinnillaan täydentävät tuotteet asukokonaisuuksiksi.

Materiaaleina tuotteissa käytetty poromokka on miellyttävän pehmeä mutta vahva ja kestävä nahka. Villa on suomenlampaasta kehrättyä kampavillaa, jonka värityksenä käytämme mahdollisimman paljon lampaan omista väreistä kehrättyjä lankoja (luonnonvalkoinen, -musta ja -ruskea) sekä kasveilla värjättyä lankaa (vihreät, oranssit ja keltaiset sävyt). Rukkasten, hattujen ja tossujen vuorina on nyppyyntymätön microfleece-kangas (PES), joka on pehmeä, kevyt, hengittävä ja nopeasti kuivuva materiaali hyvällä lämmöneristyskyvyllä.

Kaikki tuotteemme voidaan pestä käsin haaleassa vedessä saippualla.